Dandora Dumpsite project

Recycle mode

Op de grootste vuilnisbelt in Nairobi Kenia, de Dandoro dump, worden dagelijks tonnen afval gedumpt. Is dit allemaal puur afval?

Niet als het aan Joan Otieno ligt. Joan (woont ook in Dandora) is modeontwerpster en maakt kunst, kleding, tassen, hoeden en zelfs schoenen van gedumpt verpakkingsmateriaal. Ze heeft op het vuilnisterrein een community based organization opgezet. Wekelijks zoeken ze verpakkingen, bijvoorbeeld van kattenvoer, waspoeder, chocolade of flesjes en bierblikjes in de vuilnisbelt. Die worden gewassen en gedroogd. Samen met twee lokale kunstenaars leert Joan aan een hele bubs jonge meiden hoe ze kunstwerkjes van het gerecyclede materiaal kunnen maken. Paula Foundation kocht een van Joans bizarre maar interessante jurken en daarmee willen we modeshows gaan lopen om fondsen te werven voor dit bijzondere project.

Op hetzelfde terrein runt Joan kinderopvang. Kinderen uit de buurt kunnen er veilig en schoon spelen. Wie wil kan van Joan leren om kleding te naaien of tassen en schilderijtjes te maken. Nuttig om later geld mee te verdienen en onafhankelijk te kunnen zijn.

Richard helpt Joan en de kids in Dandora

Breda, Nederland
Na twintig jaar gewerkt te hebben als partner in een accountantskantoor was het tijd voor wat anders: tien jaar docent in het middelbaar onderwijs volgden daarop. 'Wij hebben het hier heel goed, ik vind het prettig om iets aan concrete situaties bij te dragen.'