Circulaire lening

Vrouwen houden doorgaans de locale economie gaande

Ze beschikken alleen niet over financiele middelen

Geldlenen bij ‘loan sharks’ tegen torenhoge rentes

Het gezin, maar vaak ook de familie, is  afhankelijk

Paula Foundation start de circulaire lening

In 2017 heeft de Paula Foundation haar beleid wat aangepast, naast onze giften aan individuele vrouwen, helpen we nu ook vrouwengroepen. We hebben gekozen voor het systeem van ISAL, dat staat voor Internal Savings and Lending (ISAL) cooperative.

Het werkt alsvolgt


De Paula Foundation schenkt 1000 dollar als rentevrije lening aan een vrouwengroep. Van dit geld kan een vrouw een bedrag van 100-150 dollar lenen om haar idee te verwezenlijken. Wanneer het bedrag is terugverdiend, wordt het -met een bescheiden rente- afgelost en kan de vrouw een tweede lening verkrijgen, voor een hoger bedrag. Het fonds wordt beheerd door de vrouwen zelf. Zij bepalen de hoogte van de leningen, het rentepercentage en de afbetalingstermijnen. Op een vaste dag in de maand komt de groep bijeen om aflossingen te doen en nieuwe leningen te verstrekken. Het fonds groeit jaarlijks iets door de rente die betaald wordt .

Door het terugbetaalde geld binnen de groep te houden kan een nieuw initiatief gefinancierd worden. De onderlinge controle garandeert de terugbetaling.

Start

In Zimbabwe zijn we begonnen met een groep van 15 vrouwen in Goromonzi. Onze zuster Sandra Vungunai, die zelf al verschillende projecten met vrouwengroepen op het platteland heeft gedaan, legt uit: ” We trainen ze in ondernemerschap en bedrijfsvoering. We helpen ze om een simpel businessplan te maken. Eerst doen we een eenvoudig marktonderzoek. Dan bedenken we welke producten of diensten goed kunnen werken en of dat ook aansluit bij de ideeën en vaardigheden die de vrouwen zelf  hebben.”

En verder

Sandra bezoekt de groep iedere maand om de voortgang te checken en de ervaringen van de vrouwen te verzamelen. Daarover binnenkort meer!
Help mee een nieuwe ‘Circulaire portemonnee’ te vullen. Elke donatie is van harte welkom.

Lenie en Sandra helpen Grace in Zimbabwe

Sandra (key sister)

Harare in Zimbabwe
Sandra zorgt (belangenloos) dat het geld op de plaats van bestemming komt. “I love what l do and l love helping people. Nothing is more fulfilling in life than being part of a team with similar goals in life.”

Lenie (donateur)

La Roche, België
Ondernemer Outdoorbranche "Ik voel met betrokken en verbonden met 'mijn zussen' in de wereld en vooral met mijn echte schoonzus die dit heeft opgezet"